Propranolol

Propranolol-dk

Aktivt stof: Propranolol

Dosering: 80 mg, 40 mg, 20 mg

Pris: €26.99 – €130.01

Globale statistikker om forhøjet blodtryk er skuffende og viser, at sygdommen er en førende dødsårsag i mange lande. Ifølge en rapport fra Verdenssundhedsorganisationen WHO anslås det, at 1,13 milliarder mennesker på verdensplan lider af forhøjet blodtryk i 2019. Hypertension kan forårsage langvarig belastning af hjertet og kredsløbssystemet, hvilket fører til nedsat funktion. Selvom forhøjet blodtryk er uhelbredeligt, kan det kontrolleres med medicin, livsstilsændringer og kost. En medicin, der kan hjælpe med at holde blodtrykket under kontrol, er Propranolol. Det er kendt over hele verden og har hjulpet mange mennesker i Danmark til at føle sig fulde af liv. Hvis du ikke ved noget om dette lægemiddel, råder vi dig til at læse vores materiale, og hvis du er bekendt med det, er det tid til at købe en ny pakke af lægemidlet på vores hjemmeside. Det er utroligt omkostningseffektivt, hurtigt og kræver ikke recept for at foretage et køb online.

Hvad Propranolol er, og hvordan det virker

Propranolol virker, fordi det blokerer virkningen af visse kemiske stoffer i kroppen, der kaldes beta-adrenoceptorer. Disse receptorer er forbundet med virkninger på hjertet og blodkarrene, så blokering af deres virkning medfører en reduktion i hjertefrekvensen, udvidelse af blodkarrene og en reduktion i blodtrykket.

Indikationer for brug

Lægemidlet bruges til at behandle forskellige tilstande såsom arytmier, forhøjet blodtryk, angina pectoris, IBS, hypertrofisk kardiomyopati, myokardiodystrofi, neurocirkulatorisk dystoni, thyrotoksikose, levercirrose, abstinenssyndrom, migræne, arbejdsinduceret svaghed, angstlidelser, tremor og hyperthyreoidisme.

Kontraindikationer til brug

Propranolol har veldefinerede kontraindikationer, hvor brugen af det kan være usikker eller endda farlig. Disse omfatter bl.a:

  • Astma og kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL);
  • lavt blodtryk;
  • bradykardi (nedsat hjertefrekvens til under 60 slag pr. minut) og hjertesvigt;
  • dårligt perifert kredsløb;
  • allergi over for Propranolol eller andre beta-blokkere eller over for nogen af hjælpestofferne.

Brug af lægemidlet til gravide kvinder eller under amning anbefales ikke, medmindre de forventede fordele i høj grad opvejer de sandsynlige risici.
Propranolol bør ikke anvendes sammen med visse andre lægemidler såsom MAO-hæmmere, antidepressiva, antikoagulantia og andre.
Hvis du har nogen af disse tilstande, bør du fortælle det til din læge, så han/hun kan afgøre, hvor sikkert det er for dig at bruge Propranolol.

Bivirkninger

Som al anden medicin kan Propranolol have bivirkninger som hovedpine, træthed, døsighed, svimmelhed, kvalme, forstoppelse, depression, søvnløshed, bronkospasme, lavt blodsukker hos diabetikere, allergiske reaktioner som hævelse, kløe, nældefeber og andre. Hvis du oplever nogen af de alvorlige bivirkninger (selvom de ikke er nævnt ovenfor), skal du kontakte din læge.

Anvendelsesmetoder og dosering

Medicinen tages normalt oralt med eller uden mad, med rigeligt vand. Behandlingsvarigheden og doseringen kan ændres af lægen afhængigt af, hvordan patientens krop reagerer på medicinen.
Hypertension: Startdosis er normalt 40 mg to gange dagligt, som kan øges til 80 mg to gange dagligt.
Angina pectoris: Den anbefalede startdosis er 20 mg to gange om dagen, som kan øges til 320 mg om dagen.
Arytmi: startdosis er normalt 10-30 mg tre gange om dagen, som kan øges til 120-240 mg om dagen.
Migræne: startdosis er 20 mg tre gange om dagen, som kan øges til 240 mg om dagen.
Angst- og paniklidelser: Startdosis er normalt 40 mg to gange dagligt, som kan øges til 80-320 mg dagligt.